Pixum fototavlor tips & trix
Pixum fototavlor tips & trix

Skapa vackra fototavlor på olika material - beställ direkt online hos Pixum.

Skapa fototavla nu

Undvik dessa 3 misstag vid väggdesign med fototavlor | Pixum

Du vill säkert att dina fototavlor från Pixum ska komma fullständigt till sin rätt. Dessutom vill du naturligtvis att dina bästa foton ska försköna rummet, och inte bara finnas till i bakgrunden. Därför bör du absolut försöka undvika följande tre misstag.

Misstag #1: för ordentligt eller för kaotiskt

När du hänger upp flera fototavlor gäller det att finna den gyllene medelvägen mellan ordning och kaos. Om du hänger upp fototavlorna för symmetriskt och prydligt, kan det ge ett tråkigt intryck. För mycket kaos är inte heller meningsfullt. Om dina fototavlor är placerade kors och tvärs i rummet utan eftertanke, tittar faktiskt inte någon på dem ordentligt. Dina fototavlor blir mer eller mindre verkningslösa. Därför vill vi ge dig några tips på hur du kan hitta den gyllene medelvägen mellan kaos och ordning.

 • Häng gärna upp dina fototavlor en aning asymmetriskt, men följ då en viss riktlinje (t.ex. det gyllene snittet eller "Petersburger Hängung" (salongsupphängning).
 • Häng inte upp fototavlorna snett eller utan planering så undviker du kaos.
 • En symmetrisk och geometrisk upphängning är lämplig för ramar med passepartout som är jämnstora. Helst bör de även innehålla motiv som passar ihop logiskt eller utseendemässigt.

Misstag #2: en brokig blandning av material

Vare sig det handlar om klassiska fototavlor med ram eller moderna fototavlor, medför en brokig blandning av material att rummet blir smått kaotiskt, och man vet därför inte vart man ska rikta blicken. Välj därför helst en eller högst två närbesläktade eller likartade produkttyper för att inte helhetsintrycket ska bli oroligt eller förvirrande. Det går bra att till exempel kombinera galleritryck och fototavlor av acrylglas eftersom ytorna på dessa produkter är likartade. Även aluminiumtavlor passar bra ihop med galleritryck.

Var försiktig med att kombinera fototavlor som har ett särpräglat utseende. Detta gäller till exempel för fototavlor av trä eftersom ingen annan fototavlor har en liknande ytstruktur. Men fototavlor med träram passar till dessa.

Misstag #3: ingen hänsyn till ljusförhållandet

Belysningen spelar en viktig roll vid fotografering, men man bör inte heller glömma bort dess betydelse vid väggdesign. Annars får du räkna med följande problem:

 • Reflexer: Galleritryck och acrylglastavlor reflekterar ljus, precis som varje annan glasyta. När direkt solljus träffar dem syns bilden otydligt.
 • För mörkt: Om du hänger en fototavla med ljusa färger i ett mörkt hörn med svag belysning, kommer bildens färg inte till sin rätt. En ytterligare ljuskälla som är riktad mot bilden är då den rätta lösningen. Men observera: för fototavlor med dämpade färger är ett svagt belyst hörn precis rätt val.
 • Bleka färger: Om du hänger upp en ljus fototavla mitt emot ett fönster eller belyser bilden med en konstgjord ljuskälla, verkar färgerna bleka.

Tips från Pixum

Du kan läsa mer om ljusförhållanden vid inredning med Pixum fototavlor här.

Bli kreativ och spara minnen

Kvalitet från Pixum

Kundomdömen | Pixum fototavlor
Pixums väg till din beställning

 • Den valda Pixum fotobok kan för närvarande endast beställas av Pixum fotovärld programvara. Design fotobok på din PC / Mac eller välj en av våra andra format.

  Pixum Online-Designer

  • Snabbt och smidigt:

   Beställ våra klassiker direkt över Pixums hemsida.

  • Lätt att skapa:

   Välj ditt önskade sidantal (från 26 sidor) och utforska bland de många mallar och bakgrundsfärger som Pixum erbjuder.

  • Vi rekommenderar:

   Använd Pixums hemsida för din fotobok, för ett snabbt och smidigt skapande utan att behöva ladda ned en programvara.

 • Den valda Pixum fotobok kan för närvarande endast beställas av Pixum fotovärld programvara. Design fotobok på din PC / Mac eller välj en av våra andra format.
  Populärt bland våra kunder

  Pixum Fotouniversum programvara

  • Obegränsade designmöjligheter:

   Ett stort utval av format, papperstyper, bakgrunder och cliparts. Designa även egna fotokort, kalenderar, fotogåvor eller väggbilder. Programmet är mycket användarvänligt.

  • Nya funktioner:

   Infoga en video med hjälp av QR-kod och QR-kodskanner. Videon spelas sedan upp i din fotobok genom din mobil.

  • Vi rekommenderar:

   Perfekt för den kreative som vill utforska Pixums alla möjligheter inom fotoboksdesign.

  Också tillängligt för: OS X och Linux

 • Den valda Pixum fotobok kan för närvarande endast beställas av Pixum fotovärld programvara. Design fotobok på din PC / Mac eller välj en av våra andra format.

  Pixum Fotouniversum App

  • Design on the go:

   Använd och redigera dina mobil och Instagram-bilder direkt i Pixums App.

  • Utvalt av Pixum:

   De mest populära formaten till dina fotoböcker: stående, liggande och kvadratisk.

  • Vi rekommenderar:

   Perfekt för den flexibla som vill designa fotoböcker via smartphone eller surfplatta. Fungerar perfekt till din iPhone/iOS eller Android.

  Också tillängligt för Android