Kontaktformulär
Meny

Häng upp fototavlor: spegelbleck och upphängningssystem med skenor

Om du så önskar levererar Pixum ett lämpligt väggfäste tillsammans med varje fototavla. Våra steg-för-steg-anvisningar visar dig hur du enkelt kan montera upp din fototavla med hjälp av väggfästet.

Steg 1: Att fastställa rätt plats

Tänk igenom först var du vill hänga upp din fototavla. Det finns flera olika alternativ för hur man kan hänga upp en fototavla. Man kan till exempel hänga upp dem som man ofta gör i konstgallerier, eller enligt "Petersburger Hängung" (salongsupphängning). Man kan även hänga upp varje bild separat i ögonhöjd. I vilket fall som helst bör du hänga upp bilden enligt det så kallade gyllene snittet. Då hänger du upp fototavlan på en höjd som motsvarar två tredjedelar av väggens höjd.

Steg 2: Att montera väggfästet

Medan upphängningssystemet med skenor monteras fast redan vid tillverkningen, är spegelblecken bara delvis fastsatta. Ibland måste du själv sätta fast dem. Därmed kan du själv beroende på vilket motiv det gäller välja om du vill hänga upp fototavlan i stående eller i liggande format. Dra av plasten och tryck fast ett spegelbleck i vardera övre hörn med hjälp av den självhäftande baksidan på varje bleck. Eftersom spegelblecken är väldigt lätta används de enbart för små format, upp till högst 45 x 30 cm. Detta gäller även panoramaformat.

Steg 3: Att märka ut ett ställe på väggen

Håll bilden mot väggen - helst med en annan persons hjälp. För att se till att din fototavla verkligen hänger rakt, bör du kontrollera med vattenpass så att du håller den på rätt sätt. Markera ut de ställen på väggen där upphängningssystemet med skenor respektive spegelbleck ska sitta med hjälp av en blyertspenna eller en krita. För stora fototavlor behöver du ibland fyra märken, men för mindre fototavlor kan två vara tillräckligt.

Steg 4: Att förbereda upphängningen

Planera nu hur du ska hänga upp fototavlorna.

  • Spikar: Du kan hänga upp fototavlor med spegelbleck med hjälp av två spikar. Slå in dem i väggen i 45 graders vinkel så att de sitter snett i riktning mot taket och inte vågrätt ut från väggen. Till alla andra tyngre format bör du använda plugg och skruv så att fototavlan sitter fast ordentligt.
  • Skruvar: Borra hål för skruvarna på det ställe på väggen där du gjorde markeringarna. När du placerat pluggar i hålen, kan du skruva fast skruvarna. Var uppmärksam på att det blir rätt avstånd till väggen. Det ska vara tillräckligt med avstånd mellan väggen och väggfästet, utan att fototavlan för den skull står ut från väggen.

En fototavla för varje hem

Gör ditt hem personligt med dina fotografier som konstverk. Låt dig inspireras av våra material och format av fototavlor. Utforska bland fotoposters, canvastavlor och fototavlor av Forex och skräddarsy din tavla.

Steg 5: Att hänga upp fototavlan

Sätt fast fototavlan med skruvarna. Försäkra dig om att produkten är fastsatt på rätt sätt och hänger säkert. Sedan kan du ställa dig på lagom avstånd från bilden och betrakta resultatet!

Pixum hämsidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga shoppingupplevelse. Genom att använda vår sajt så godkänner du detta. Läs vår cookies informationen here.