Kontaktformulär
Meny

Det gyllene snittet för fototavlor | Pixum

Har du redan funderat på hur du ska presentera din nya fototavla i ditt hem? Vilken höjd som är bäst för din bild beror på vilken typ av väggupphängning du väljer. Det så kallade gyllene snittet, som sedan lång tid tillbaka är standard för upphängning av fototavlor, rekommenderas nästan alltid.

Det gyllene snittets grundprincip

Det gyllene snittet är egentligen en matematisk metod baserad på antagandet att det mänskliga ögat uppfattar föremål som placerats i förhållandet 62 till 38% som särskilt harmoniskt arrangerade. Denna princip återkommer ofta i vår vardag på många olika områden. Människans hand har detta förhållande till underarmen, och inom arkitektur fäster man avseende vid det faktum att taket bör uppta 38 procent av byggnadens totala höjd för att byggnaden ska få ett harmoniskt utseende.

Även inom fotografering använder man sig av det gyllene snittet, även om det då oftast kallas tredjedelsregeln. [Man delar då upp en bild i 9 lika stora delar med två lodräta och två vågräta ?streck? och placerar motivet längs ett streck eller ännu bättre där två streck korsar varandra.] Foton som skapas med ledning av det gyllene snittet blir väl avvägda och angenäma att titta på.

En fototavla för varje hem

Gör ditt hem personligt med dina fotografier som konstverk. Låt dig inspireras av våra material och format av fototavlor. Utforska bland fotoposters, canvastavlor och fototavlor av Forex och skräddarsy din tavla.

Hur du använder det gyllene snittet för fototavlor

Även vid väggdesign spelar det gyllene snittet en viktig roll. Gör på följande sätt:

  • Mät takhöjden: Mät upp väggens höjd från golv till tak.
  • Beräkna det gyllene snittet: Dela den uppmätta sträcka med 8 och multiplicera med 5. Exempel: takhöjden är 2,50 m. 2,50 m : 8 x 5 = 1,56 m.
  • Dra en linje: Rita en tunn linje (t.ex. med en blyertspenna) på den beräknade höjden (i exemplet 1,56 m) från golvet räknat. Då befinner sig 5/8 av takhöjden under linjen och 3/8 ovanför.
  • Mät upp fototavlan och beräkna det gyllene snittet: Mät upp fototavlan. Gör en linje (t.ex. på baksidan) som markerar var 5/8 av fototavlans totala höjd från nederkanten av bilden är.
  • Häng upp bilderna: Nu kan du hänga upp fototavlorna. Placera bilderna så att fototavlornas 5/8-linje hamnar på väggens 5/8-linje.

Detta betyder i klartext: Om du vill hänga upp flera fototavlor av olika storlek tillsammans, ska du inte hänga upp dem i jämnhöjd med varandra. Låt dem gärna överlappa varandra både upp- och nedtill. Detta låter kanske konstigt, men resultatet kommer att övertyga dig. Helhetsintrycket blir snyggt och harmoniskt.

Pixum hämsidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga shoppingupplevelse. Genom att använda vår sajt så godkänner du detta. Läs vår cookies informationen here.