Kontaktformulär
Meny

Att arrangera fototavlor i rätt höjd | Pixum

På vilken höjd och i vilken position fototavlorna ska placeras går inte att fastställa schablonmässigt. Det beror på fototavlornas och rummets storlek och form och även på hur rummet används. Dessutom har den övriga inredningen i rummet en stor betydelse.

Rätt höjd för din fototavla

En generell tumregel är att mitten av fototavlan ska vara i ögonhöjd, alltså ungefär på en höjd av 1,60 cm. Helst ska en tredjedel av bilden vara ovan ögonhöjd och två tredjedelar under. Om du vill placera din fototavla på ett perfekt sätt, kan du använda dig av det så kallade "gyllene snittet". Det fastställs på följande sätt:

  • Mät upp takhöjden, och märk ut 5/8 av denna från golvet räknat. Exempel: Takhöjd = 2,50 m. 2,50 × 5/8 = Markera höjden 1,56 m från golvet.
  • Ta motsvarande mått på bilden. Märk ut 5/8 av bildens höjd, räknat från den nedre kanten.
  • När du hänger upp fototavlan ska fototavlans markering överensstämma med väggens markering.

En fototavla för varje hem

Gör ditt hem personligt med dina fotografier som konstverk. Låt dig inspireras av våra material och format av fototavlor. Utforska bland fotoposters, canvastavlor och fototavlor av Forex och skräddarsy din tavla.

Tips från Pixum

Om du sätter upp fototavlan i ett rum där man för det mesta vistas sittande, är ögonhöjden naturligtvis betydligt lägre. Då bör man hänga upp fototavlan så att den nedre kanten av bilden är ungefär 30 cm ovanför soffans sitthöjd.

Att anpassa fototavlan till omgivningen

Det är inte alltid som bestämda regler är ändamålsenliga. Du bör ta med andra inredningsaspekter i beräkningen innan du borrar hål i väggen. Om det till exempel finns en dörr i närheten av fototavlan, kan du placera din bild i jämnhöjd med dörrens övre kant för bättre harmoni. Följande inredningsdetaljer kan även tjäna som orienteringspunkter för placeringen av dina fototavlor:

  • en kakelugn,
  • ett skåp,
  • en fönsterbåge,
  • höjden på en upphängd tv-apparat.

Om du inte tar tillräcklig hänsyn till inredningen blir helhetsbilden inte harmonisk.

Pixum hämsidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga shoppingupplevelse. Genom att använda vår sajt så godkänner du detta. Läs vår cookies informationen here.