Kontaktformulär
Meny

Ljusförhållandet för fototavlor | Pixum inredningstips

Färgerna på dina fototavlor kan vara nog så klara och fulländade, men om fototavlorna inte placeras på väggen där det råder goda ljusförhållanden kan de inte komma till sin fulla rätt. Lägg därför märke till följande tips för rätt belysning.

Dålig skärpa: fototavlor i mörka rum

Om du hänger upp din fototavla i ett rum som är ganska mörkt, till exempel på grund av otillräckligt dagsljus eller svag belysning, kommer du att kunna konstatera att skärpan i motivet inte framstår i någon bra dager. En fototavla som framträder knivskarpt när man betraktar den under goda ljusförhållanden, bleknar och förlorar i skärpa när belysningen är dålig.

Du kan hantera detta problem om du redan före tryckningen väljer ut en bild med [hög skärpa]. [En sådan bild känner du igen genom att kontrasten mellan ljusa och mörka partier på motivet framträder tydligt.] Vid behov kan du med hjälp av bildredigeringsverktygen i Pixum Fotouniversum programvara ändra på skärpeinställningen så att den passar till ljusförhållandet. Så här går det till:

  • Öppna ditt fototavlaprojekt i Pixum Fotouniversum programvara.
  • Infoga ditt foto.
  • Dubbelklicka på fotot för att starta bildredigeringsprogrammet.
  • Välj fliken "Inställningar" och sedan "Ljusstyrka och kontrast" i det fönster som öppnas.
  • Använd sedan det nedre reglaget för att justera kontrasten. När du för det till höger ökar den, till vänster minskar den.
  • Bekräfta ändringen med OK.

Tips från Pixum

Bakgrundsbelysta foton på akrylglas

Vårt hemlighetsstämplade tips för mörka rum är fotot på akrylglas eller plexiglas. Eftersom det är genomskinligt kan du placera en ljuskälla bakom det så att ditt motiv blir belyst bakifrån. Vår bruksanvisning visar hur du ska gå tillväga för att belysa ditt foto bakifrån. Som alternativ kan du belysa en mörkt placerad väggbild med en lampa ovanför bilden, precis som man ofta gör på konstgallerier.

Dämpade färger för mörka rum

Om färgerna på dina foton huvudsakligen är dämpade och inte grälla passar de perfekt i ett mörkt rum. [Eftersom bilderna redan är ganska mörka, har de naturligtvis en ganska hög kontrast och kommer väl till sin rätt här.] Om din fototavla däremot huvudsakligen innehåller ljusa och klara färger bör du hänga upp den i ett ljust rum..

Varning: Du bör inte hänga upp din fototavla mitt emot ett fönster om den har en reflekterande yta, vilket är fallet beträffande galleritryck och akrylglas. Annars kan man knappt ens se motivet på grund av den fula reflektionen.

Pixum hämsidan använder cookies för att ge dig bästa möjliga shoppingupplevelse. Genom att använda vår sajt så godkänner du detta. Läs vår cookies informationen here.